Строят нов спортен комплекс на мястото на зала "Дунав" в Пловдив

Нов спортен център ще бъде изграден на мястото на сегашната зала "Дунав" в Пловдив. В момента съоръжението е в окаяно състояние – покривът тече, а стените са напукани. Бъдещият комплекс ще разполага с две тренировъчни зали, игрища на открито и модерно озеленяване и осветление.

Зала "Дунав" е на повече от 30 години. В старата база в момента тренират няколко клуба по аеробика, балет и художествена гимнастика. За подготовката си мястото използват и национални състезатели.

Димитрина Къндева, председател на Съюза по аеробика: "В момента много трудно отговаря на условията, които изисква един спорт, особено ако той е елитен. Няма дограми, не е добре изолирана. Зимата е доста хладно. Стара канализация, която се запушва много често, тръбите са изгнили."

Състезателките по аеробика прекарват почти ежедневно по три часа в залата. Често тренировките са и до късно вечер.

"Случвало ли се е тук да е студено, да капе от някъде?"

Полина Гечева: "Да случвало се е. Особено преди ремонтите и преди да се закупят климатици и някои уреди, които са нужни."

До края на годината трябва бъде изработен идеен проект с техническо задание за новия комплекс и да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Самото строителство ще се извърши на два етапа.

Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив: "Като бъде построена новата зала, тогава да се събори старата, все пак да не прекъсваме тренировъчния процес. Тук тренират сигурно едно 400-500 деца по график. Плановете са някъде към края на 2019-а целият комплекс да е готов."

В модерния спортен център ще бъдат инвестирани над 4,5 милиона лева.

Автор: Николай Райшинов

Източник: bnt.bg



Изтеглете видеото

Коментари