Мултифункционален комплекс "Пивоварница Каменица" отваря врати през 2018 г.

Проектът е на стойност около 2 милиона евро и е първи по рода си в България

Автор: Светла Добрева

Източник: Градът.бг


С официална церемония "Каменица" АД направи първа копка на уникалния по рода си комплекс  "Пивоварница Каменица". Събитието ознаменува началото на изграждането на едно знаково за Пловдив място, което ще отвори врати през 2018 г. Инвестицията е в размер на 2 млн. евро и включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център, посветен на 135-годишната история на "Каменица", ресторант-бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за провеждане на културни и социални събития.

"Пивоварница Каменица" е проект, който олицетворява желанието на компанията ни да продължи своето активно участие в социалния и културен живот на Пловдив - родният град на марката, както и да допринесе за съхраняването и развитието на бирената култура в цялата страна. Силно вярваме, че чрез проекта ще затвърдим лидерската позиция на първата бира в България, като за пореден път ще докажем, че сме иноватори в тази изключително конкурентна среда и първи в бизнеса си", коментира Димо Димов, генерален директор на "Каменица" АД.


На събитието присъстваха Томислав Дончев, заместник министър-председател, Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, Негово Превъзходителство Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия, Иван Тотев, кмет на Пловдив, Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, Елза Маркова, председател на КРИБ Пловдив.


"Пивоварница Каменица" ще бъде разположена на 3,5 дка от територията на бившата пивоварна на бул. "Източен" в Пловдив. Разгънатата застроена площ на атрактивния комплекс ще е 1689 кв. м.


На партерния етаж ще са разположени ресторант-бирария с градина и над 160 места за посетители. В ресторанта ще бъде позиционирана и единствената кръгла маса "щамтиш" за приятелите на "Каменица". Също на нивото на партера е разположена микропивоварната и инсталациите за варене на бира, които ще бъдат видими както от ресторантската част, така и при преминаване покрай сградата отвън.


На първи етаж ще има посетителски център и магазин за сувенири. Именно от тази част ще има изградена директна връзка към амфитеатъра и парка на комплекса. Амфитеатърът ще е с капацитет 17 реда с общо около 190 места и ще може да се използва за различни културни, социални събития и концерти на живо.


Цялата визия на сградата носи традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по модернистичен начин. Елементите, носещи усещането на миналото, са комбинирани с модерни стъклени фасади и актуални елементи в парковата среда, така че крайният резултат да е ефектна и модерна структура, пресъздаваща по актуален начин историята и традицията на "Каменица". Автор на проекта е екип на "Арт Ню Вижън", а главен изпълнител - "ГБС Пловдив".

За "Каменица" АД:

"Каменица" АД, водеща пивоварна компания в България, е част от Molson Coors Brewing Company. Компанията е основана в самия зародиш на българската пивоварна индустрия през далечната 1881 г. Дружеството е единственият български пивопроизводител, който съчетава 3 световноизвестни пивоварни традиции – белгийската, немската и чешката, като по този начин очарова своите потребители и клиенти с изключително богато портфолио, включващо местните марки "Каменица", Astika, "Бургаско", "Славена", както и водещите интернационални марки Staropramen, Stella Artois и Beck’s, които произвежда по лиценз.

Безценна част от портфолиото са и вносните марки – белгийските Leffe Blonde, Leffe Brune, Hoegaarden, най-известната мексиканска бира в света Corona Extra, както и изкусителното предложение от страната на сайдера – Великобритания – Carling Cider. За последните пет години "Каменица" АД е инвестирала повече от 70 млн. евро в своето производство, логистика и търговска дейност.

Авторите арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова за проекта

Източник: artnewvision.com

Основните насоки в разработения концептуален проект са:

  • Една от водещите идеи идва от това, че пиейки бира хората сe събират. Това е повод стари приятели да се виждат, причина е за нови запознанства и приятни емоции. За тази цел партерното ниво е изцяло отворено, и разработено като паркова среда с водна площ, амфитеатър и детска площадка, така че да бъде напълно достъпно за всеки. Площта може да се ползва за изложби, представления, кино прожекции,  концерти и всякакви социални дейности, които събират хората.
  • Традицията в производството на бира на компанията датира от 1881 година, но също така постоянно се развива и използва съвременни технологии и материали. Така и ние във визията на сградата сме се постарали да уловим традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по съвременен начин. Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки стъпили върху солидни колони, съществуващият комин - един от символите на пивоварната, е получил старинно излъчване, като е облечен в тухла. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и модерни елементи  в парковата среда така, че крайният резултат е един ефектен и модерен комплекс. Искаме в проекта, традиционното да върви ръка за ръка със съвременното.
  • Искаме производството на бира да се чете отвън, затова на фасада са разположени съдовете за варене на крафт бира.
  • Водата присъства в проекта като препратка към извора, около който е създадена фабриката - проектирани са водни площи, които преминават около сградата и я допълват.
  • Преходът към подземното ниво, посредством амфитеатъра  символизира  пещерите, в които се е складирала бирата преди. Търсена е връзка с културното и архитектурното наследство на град Пловдив с идеята за изграждане на амфитеатър - място за представления, малки концерти и други събития.


Функционално решение:

Партер -  нивото на партера  е запазено максимално отворено за посетители.  Сградата стъпва само с конструктивните си елементи и освобождава "погледа" към парка. На това ниво е разположен отворен пъб с павилион на открито, магазин за сувенири, паркинг, парк с водна площ и детска площадка.


Сутерен - на това ниво е разположен музеят за 135 г. история на бирата. На това ниво се намират и производствената част на микропивоварната,  асансьорът, който е достъпен от партера и стопански помещения.


Етаж 1 - на това ниво е разположен ресторантът с открита тераса и прекрасна гледка към парка.


За новия комплекс - "Пивоварна Каменица"

"Каменица" АД взе решение за преобразяване на  своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс включващ микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант, отворен пъб, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

Комплексът ще се простира на територия от общо 3500 кв. метра. Изграждането му  ще стартира в края на лятото на 2016 г. и се очаква да бъде завършен през пролетта на 2017 г. Ще бъдат открити около 50 нови работни места.

Общата територия на завода днес е 34 000 кв. м. От тях 3 500 кв. метра ще бъдат запазени и ще останат собственост на "Каменица" АД, като върху тях ще бъде изграден бъдещия мултифункционален комплекс - "Пивоварница Каменица". Оставащата част от парцела от около 30 500 кв. метра ще бъде продадена.

"Пивоварница Каменица" със сигурност ще се превърне в частица, допринасяща за уникалния дух и автентична атмосфера на града на тепетата.


Коментари