Ян Геел пристига у нас за публичното представяне на доклад по проект "София - град за хората"

Датският урбанист Ян Геел

Източник: Градът.бг

Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община организира публично представяне на доклад по проект "София - град за хората". Събитието ще се проведе на 4 октомври (сряда) от 17 ч в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), бул. "Христо Смирненски" № 1, Аула "Максима".

Докладът ще бъде представен от Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер, а като част от събитието се предвижда презентация по проекта от проф. Ян Геел, както и прожекция на документалния филм "Човешкият мащаб", в който студио Gehl имат основно участие.

В края на 2016 г. световноизвестният датски урбанист проф. Ян Геел прие поканата на Йорданка Фандъкова (кмет на София) и Здравко Здравков (главен архитект) да консултира Столична община в създаването на стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, поставяйки началото на проект "София - град за хората". През март тази година екипът на Gehl започна работа по възложената им оценка на състоянието на градската среда на централна градска част на София.

В края на април се проведе обучение на 35 доброволци, които бяха запознати с подходите и изследователските инструменти, използвани от Gehl. В резултат на обучението доброволците извършиха двудневни теренни проучвания. Информацията от тях бе систематизирана от студио "Плейсмейк". Тези проучвания, както и допълнителни данни, предоставени от ОП "Софпроект - ОГП", дирекция "Култура", дирекция "Сигурност", дирекция "Зелена система", дирекция "Транспортна инфраструктура" и дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична община, Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) и отдел "Пътна полиция" към СДВР, послужиха за основа на анализа на състоянието на публичната среда и публичния живот в централните части на столицата, проведен от екипа на Gehl.

Освен анализ на съществуващото положение, основна част от доклада ще бъдат препоръките на Gehl за краткосрочни инициативи, средносрочни и дългосрочни проекти, които да подпомогнат фокусирането на устройствените политики към превръщането на София в уютен, спокоен и сигурен град с човешки мащаб на обитаемата среда. Работата по проекта следва да приключи в края на септември.

Още по темата

Коментари