Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол - кандидати за листата на световното културно наследство

На 20 ноември откриват специална изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж

Източник: gradat.bg


С Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол България възнамерява да кандидатства за Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Фотограф: ФАБ

На 20 ноември в централата на световната организация в Париж ще бъде открита изложба, посветена на Епископската базилика и мозайките от римската епоха във Филипопол – истински шедьовър на късноантичното изкуство. Тя е организирана от Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО, Министерството на културата, Министерството на туризма, община Пловдив и Фондация "Америка за България".

Голямата базилика ще стане част от туристическия маршрут "Античен Филипопол"

Фондация "Америка за България" и община Пловдив си партнират успешно в разработването на проекта за Епископската базилика. По време на археологическите разкопки през 2016 г. са открити множество артефакти, а от тази пролет проучванията на археолози, реставратори и проектанти продължават с разширен обхват. Разкрита е цялата базилика и двора към нея, за да може бъдещата защитна сграда да покаже археологията в нейната цялост и автентичност на оригиналното й място.

Фото-галерия от археологическите разкопки

За нас е от първостепенно значение опазването и експонирането на археологическите ценности, но и превръщането на обекта в жив организъм и привлекателен център за хората от Пловдив и за туристите в града. Чрез този проект работим и за развиване на филантропията, и на корпоративната социална отговорност в България, чрез привличане на партньори, които да допринесат за успеха на общата ни инициатива, коментира в специално интервю за сп. ГРАДЪТ Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".

Видео за изложбата



Коментари