Арх. Здравков: Ян Геел ни показа пътя - да излезем от моловете, да слезем от колите, да мислим за пешеходците, да върнем хората в града


Автор: Христо Николов

Източник: gradat.bg

"През 2050 г. прогнозите са, че населението на България ще е 6 млн., като може би една четвърт или една трета ще живеят в София. Столицата ще продължи да расте, ще продължи механично да привлича хора от страната и предизвикателствата са огромни. Затова трябва да знаем в каква посока ще тръгне градът - ще позволим ли да се разпилява дисперсно или ще търсим потенциала му за развитие в рамките на компактния град. Трябва да отговорим и на предизвикателството как ще се привлекат младите хора, които ще продължат да поддържат ръста на брутния вътрешен продукт."

Това заяви главният архитект на Столична община Здравко Здравков на официалното откриване на първата голяма публична конференция в рамките на инициативата "Визия за София" - дългосрочната и споделена визия за развитие на София и крайградските територии до 2050 г. Събитието се провежда в Софийската градска художествена галерия.

Фотограф: "Визия за София"

"Трябва да сме наясно, че към 2050 г. София ще е част от големия глобален свят, в който населението ще е надхвърлило 9 млрд., концентрацията на жителите в големите градове ще се е увеличила, а броят на автомобилите в света ще е близо 2 млрд. Предизвикателствата пред обществото тогава ще бъдат изключителни - около 50% от сегашните дейности ще се извършват от роботи, а начинът на придвижване в градовете ще е коренно променен. Затова е важно стъпките, които днес заложим, да бъдат правилни, за да създадем град, който изглежда добре, в който човешкият мащаб е запазен и в който се правят не шосета и магистрали, а улици - за комуникация, търговия, събития. Изобщо - един жив и привлекателен град", обясни арх. Здравков.

Главният архитект припомни, че преди година в Софийската градска художествена галерия беше представена книгата на датския урбанист Ян Геел "Градове за хората". Впоследствие екипът на "Геел" разработи доклад за развитието на София, включително за нуждата от повече пешеходни пространства в централната градска част.


"Трябва да следваме посоката на проф. Геел. Когато идва експерт от световна величина и ни показва правилния път: че градът трябва да промени начина си на мислене, да махнем американския модел от София - да излезем от моловете, да слезем от колите, да започнем да мислим за пешеходците и да върнем хората обратно в града, ние трябва да го послушаме. Сигурно и механизмът "валутен борд" е едно от най-лесните решения в икономиката - да привържем лева към една от големите световни валути. Но ние трябваше да чуем големия експерт Стив Ханке - да дойде и да ни го каже, за да приемем знанието, че това е правилно за нашата държава", заключи арх. Здравко Здравков.

Арх. Любо Георгиев, ръководител на координационния екип на "Визия за София" представи целите, графика и следващите стъпки в инициативата

Всички презентации от събитието



vizia.sofia.bg

Коментари