"Форум ГРАДЪТ 2017" - Инж. Теодор Петков, кмет на "Витоша": Застрояването с къщи с много зеленина е най-подходящо за района


Автор: Христо Николов

Източник: gradat.bg

Фотограф: Гергана Петрова

"Не мисля, че в София трябва да се стремим единствено към реализация на огромни смесени комплекси за живеене, в които има всичко - магазини, ресторанти, детска градина, училище. Според мен в район "Витоша" трябва да се търси максимално възможността за застрояване с къщи, с много зелени пространства около тях. Но в крайна сметка има пазар и всеки избира в какъв тип дом да живее." Това заяви на "Форум ГРАДЪТ 2017" инж. Теодор Петков, кмет на "Витоша" - четвъртият по големина район в София (като територия) и един от най-разнообразните като застрояване (с жилищни квартали като "Бъкстон", със зони с концентрация на ново строителство като "Манастирски ливади" и с крайградска среда с къщи в кварталите в полите на Витоша).

По-рано на конференцията главният архитект на Столична община Здравко Здравков заяви, че една от целите на новите промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община е да се създаде многофункционалност в града и че тенденцията за създаване на градове спални вече е минало, тъй като моделът генерира паразитен трафик - ежедневни пътувания от дома към работата и обратно (цялото мнение на арх. Здравков).

С развитието на район "Витоша" и прекаленото населване е много важно да се търсят алтернативи за изграждане на нови улици и подходи към "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново", към подстъпите на планината и туристическите маршрути. Заради задръстванията прибирането към тези зони вечер е кошмарно, както и излизането сутрин, сподели инж. Петков.

Район "Витоша" е сред най-предпочитаните от строителните предприемачи - за първите 7 месеца на 2017 г. близо 1/3 от разрешенията за строеж в София са за територията на района. Там се намира и една от най-активните инвестиционни зони - Южната дъга на Околовръстното шосе при жк "Младост". "Надявам се, че развитието на метрото ще продължи и към други части на район "Витоша" -  ако успеем да го свържем със Симеоновския лифт, ще бъде изключително полезно за целия град", каза Петков.

Районният кмет призова и за по-голяма децентрализация в столицата по отношение на новото строителство: районните администрации да въвеждат в експлоатация сградите до определена категория. Няма нищо по-нормално този, който издава разрешението за строеж, да провери накрая как е изпълнен обектът, дали всичко е по проект, мотивира се Теодор Петков.

Повече за урбанистичното развитие на Драгалевци



Коментари