Покана за конференция "Визия за София"


На 30 октомври в Софийска градска художествена галерия ще се проведе първата широка публична конференция в рамките на инициативата Визия за София - дългосрочна и споделена визия за развитие на София и крайградските територии. Събитието ще представи междинния прогрес в експертната част от работата по Визия за София и международен опит от водещи световни експерти в подобни на Визия за София стратегически инициативи на три континента.

Конференцията включва 7 тематични панела за всяко от направленията, през които се изследва състоянието на града, за да започне следващата стъпка от създаването на стратегията чрез информиран диалог за неговото бъдеще. Панелите са посветени на направленията Хора; Идентичност и култура; Икономика; Управление; Градска среда; Околна среда; Транспорт. Всеки панел ще съдържа представяне на прогреса по работата от страна на експертните екипи за всяко от направленията; дискусионен панел с участието на ключови заинтересовани страни по всяка от темите - администрация, граждански организации, изследователи, бизнес; и дискусия с въпроси от публиката. Дискусиите ще бъдат модерирани от координаторите в екип Визия.

За да споделят международен опит в подобни на Визия за София инициативи, в България идват водещи експерти в градските стратегии от САЩ, Израел и Испания.

От САЩ в конференцията ще се включи Танър Дъдли, старши анализатор в една от най-влиятелните консултантски компании в градското планиране в света - HR&A Advisors, разработила проекти като дългосрочните стратегически планове за развитие на New York City - OneNYC and PlaNYC и Imagine Boston 2030 - първия мастърплан за Бостън от 50 години насам, който следва подобна на Визия за София методология, въвличайки мултидисциплинарни екипи, както и самите граждани да участват в справянето с най-големите предизвикателства и стратегическото планиране на развитието на града. Танър Дъдли е един от ключовите експерти в проекта за Бостън и специализира в анализите на финансови стратегии и икономически политики, насочени към реабилитация на общности и икономическо развитие. Опитът му е съсредоточен и в осигуряването на достъпно финансиране в жилищните политики и структурирането на публично-частни партньорства.

Специално за лекция в програмата на събитието пристига и Ориол Естела, главен координатор на стратегическия план за развитие на Барселона 2025. Като лидер на Metropolitan Strategic Plan of Barcelona (PEMB), той реализира плана за градоустройствено развитие на града и ще сподели 30-годишния опит в сферата на своя град. Ориол Естела e икономист и географ и се занимава с икономическо и териториално развитие от 1994, първо като независим консултант, после към Регионалния съвет на Барселона, където първо става ръководител на Икономически стратегии за развитие, а после и главен координатор на Интегрирания стратегически план за Барселона, който създава и направлява стратегията за развитие на града до 2025.

В конференцията ще участва Зоар Шарон, който изпълнява длъжността Chief Knowledge Officer в община Тел Авив и води иновативния проект DigiTel - платформа за гражданско участие, която се фокусира върху умното взаимодействие с жителите чрез съвременни технологии. Това е персонализирана дигитална система за директна комуникация, която мотивира участието на гражданите в процеса и им предоставя информация за услугите в града, съобразени с техните интереси и точно местоположение. Благодарение на успеха на този проект Тел Авив печели отличието World’s Smartest City на Smart City Expo World Congress в Barcelona през 2014. Като един от първите хора на такава длъжност в света, Зоар Шарон печели редица награди в сферата си и днес отговаря за всички процеси, свързани с управление на знанието и дигитална трансформация в община Тел Авив. Той е също и дигитален лидер в националната програма "Дигитален Израел", подпомагайки израелските общини в процесите на дигитална трансформация. Зоар Шарон идва в България с подкрепата на Посолството на Израел в България.

За да се регистрирате за участие в събитието, моля изпратете своите имена, позиция и организация на имейл join@vizia.sofia.bg

За повече информация и детайла програма с участници по часове, следете страницата на Визия за София във Facebook, събитието във Facebook и vizia.sofia.bg

Коментари