Детска градина "Чайка" в Пловдив - елипсовидна сграда сред паркова среда


Автор: арх. Константин Божков

Източник: gradat.bg

През есента на миналата година старата и амортизирана сграда на ЦДГ "Чайка", строена през 1947 г., беше съборена. На нейно място община Пловдив взе решение да инвестира в ново модерно детско заведение, отговарящо на съвременните изисквания за енергийна ефективност, екологична и комфортна жизнена среда. Проектът е иновативен и уникален за България.

Фотограф: КоБ Проект

Детската градина се намира в паркова среда и всяко дете ще има досег с природата. Разположението й е съобразено с максимално запазване на едроразмерната растителност. Сградата е ситуирана така, че детските групи да са ориентирани на юг-югоизток и едновременно с това да има повече зеленина пред тях.

Новопостроената сграда е на два етажа, с разгъната застроена площ 2700 кв.м. Капацитетът й е предвиден за 8 групи с по 22 деца при целодневен режим на престой. Предвидено е и бъдещо застрояване на допълнителен модул за още две групи, ориентирани на изток. Сградата разполага с физкултурен салон и басейн. Оборудвана е и с двузонова кухня, която ще обслужва и нуждите на децата и майките от района.


Дизайнът на детската градина е вдъхновен от съвременните архитектурни тенденции. Сградата се развива спираловидно във височина, като плавното изкачване улеснява достъпа до покрива. Същевременно кръглите й форми я правят по-органична и отворена, търсейки допир с природата. За всяка група е предвиден самостоятелен вход.

Новата "Чайка" се отличава и със съвременни технологични решения. Детската градина е снабдена с локална връзка с ТЕЦ, климатична и вентилационна система. Слънчеви колектори, монтирани на покрива, осигуряват топла вода за детските групи, плувния басейн и кухнята.


Основната настилка в детските занимални и спални помещения е екологичен линолеум на Tarkett, a дограмата е петкамерна PVC. Фасадната изолационната система е на Ceresit.


Всяка от 8-те групи има зона за игра на открито, а богато озелененият двор е оборудван с най-новите атракции за деца. Върху меки гумени настилки са ситуирани игровите съоръжения, а върху настланите с бетонови плочи кътове са ситуирани пейки и сенници.


За поддръжката на зелените площи са предвидени автоматизирана подземна поливна система и капково напояване. Изграден е и открит паркинг за 25 автомобила.

Обект: Детска градина "Чайка", бул. "Източен", Пловдив
Инвеститор: община Пловдив
Бюджет: 4 млн. лв.
Проектант: "КоБ Проект" с ръководител арх. Константин Божков
Изпълнител: "Запрянови-03" ООД
РЗП: 2700 кв.м

Арх. Константин Божков, КоБ проект, водещ проектант
Фотограф: Градът.бг



Брой 6 на Списание ГРАДЪТ СГРАДИ

Страница 222 (216) и 223 (217)

Страница 224 (218) и 225 (219)



Изтеглете видеото

Коментари