Над 55 млн. лв. ще вложи Община Пловдив в културна инфраструктура


Развитието на културната инфраструктура е сред акцентите в строителната програма на Община Пловдив, предвидена в проектобюджета за 2017 г., Това информира кметът инж. Иван Тотев.

Общата бюджетна рамка на Пловдив за тази година е 276 666 000 лева, в която са включени държавни и местни приходи. В капиталовата програма, която е в размер на 55 милиона лева, сме включили повече обекти, които са с културна насоченост.

3 млн. лева са предвидени за отчуждаване на имоти за ремонта на булевардите "Васил Априлов", "Северен" и "Модър-Царевец". 2 млн. лева ще с отделят за тротоарни настилки и 2 млн. лева за улица "Остромила".

За поредна година средства се инвестират и в инфраструктурата на Стария град. Със 160 000 лева ще се завърши ремонта на Етнографския музей, а 200 000 лева ще послужат за подмяна на сцената на Античния театър и подземното пространство. С още 200 000 лева ще се облагороди пространството около "Жълтото училище" и отваряне на входа.

През 2017 г. са заделени 1 млн. лева за кино" Космос", чийто проект е на стойност 12 000 лева. С 1 млн. лева ще се ремонтира сградата на Дружеството на пловдивските художници.

До месец се очаква одобрение на заданието за ремонт и реконструкция на площад "Централен" заедно с ремонта на подлеза на улица "Гладстон".

Тук залагаме инженерингова процедура - проектиране и изграждане на одобреното задание от Национални институт по паметници на културата, което включва и археологическите разкопки на Форум - Запад, отбеляза кметът.

350 000 лева е заделила общината за социализиране на Одеона и Форум - Север, като последният етап от социализирането на пространството се касае за сградите, които са в северната част на форумния комплекс, където излезе решение на Върховния административен съд за премахване на павилионите отстрани на Пощата.

2 млн. лева ще се вложат в за изграждането на площадното пространство пред Католическата църква и на конструкцията самата Голяма базилика.

Дейностите предвиждат реставрация на северния кораб на Базиликата по проект на фондация "Америка за България". Частта, която Община Пловдив ще финансира, е пространството над Северния кораб пред Катедралата.

40 000 лева ще бъдат дадени за "Ядрото" в "Капана", като на мястото на дървените греди ще бъде излята стабилна бетонна плоча, ще бъде изградена и съответната подземна комуникация. Предвиждаме да изпратим делегация до Марсилия, начело с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстьо Кръстев, тъй като съвместно работим по проект за закупуване на мобилна зала, която да се използва за културни мероприятия и да се разполага в различни части на града. Цената е около 85 000 евро, обясни кметът.

Функция "Жилищно строителство, благоустрояване и комунално строителство" е в размер на 31 млн. лева. Тук са заложени и средствата от Европейската банка за възстановяване и развитие или 18 милиона.

През 2017 г. ще стартираме изграждането на детска градина на бул. "Александър Стамболийски", която ще бъде изпълнена през следващите две бюджетни години.

200 000 лева сме заделили и за закупуване на лизингови автомобили за всички звена на Община Пловдив, които имат такава необходимост - като Социалния патронаж, Общинска охрана, Общинска полиция.

50 000 лева са планирани за разширяване на велоалейната мрежа извън тази, която попада в новите булеварди - "Васил Априлов", "Руски", "Коматевско шосе".

Увеличават се средствата за облагородяване на дворовете в детските градини и от 160 000 на 250 000 лева за тази година. 60 000 лева ще отидат за ремонта на класните стаи на филиала на ОУ "Душо Хаджидеков" - ОУ "Георги Бенковски".

Планирано е на 26 януари Общинския съвет да гласува бюджетната рамка за 2017 г., а на 19-ти януари ще бъдат разгледани няколко промени на наредби, една от които е Наредбата за определяне на цените за наемане на зала "Колодрум", където от 16 до 19 февруари да се проведе мачът на ВК "Марица" от купа "България", допълни кметът във фейсбук страницата си.

Източник: gradat.bg