МС гласува 76,4 млн. лв. за подкрепа на Пловдив – европейска столица на културата 2019


Правителството прие нова Многогодишна програма (2015-2019 г.) за успешното осъществяване на инициативата, съгласно която Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г.

Средствата за изпълнение на Програмата са общо 76,4 млн. лв. От тях 20 млн. лв. са от държавния бюджет, 46,4 млн. лв. – от бюджета на община Пловдив, и 10 млн. лв. – от спонсори и други източници. Средствата от държавния бюджет са разпределени по години, както следва: 2015 г. – 4 млн. лв., които са предоставени с постановление на Министерския съвет, за 2017 г. са планирани 7 млн. лв., за 2018 г. – 9 млн. лв.

Седем са водещите проекти, които са откроени спрямо планираните в апликационната книга на Пловдив 2019. Това са Махала, Кино Космос, Капана - квартал на творческите индустрии, остров Адата и река Марица, Тютюневият град, Кирилизация и ФОРУМ 2019 (преди познат като CABADEPLO). Позитивни резултати се отчитат при Капана, който се превърна в един от най-разпознаваемите и видими символи на промяната на града, ставайки едно от най-оживените места за пловдивчани и гости.


Няколко от водещите проекти срещнаха сериозни препятствия, като вероятно едно от най-същностните е разрушаването, а след това и пожара в няколко от складовете в Тютюневия град. Независимо от това, обаче, местната общност и собствениците на складовете търсят иновативни решения за прилагане на първоначалната идейна концепция, по примера на квартал Капана, като един от показателните примери е стартирането на онлайн платформата.

1 млн. лв. са предвидени за реновирането на Кино Космос, за което е направен тригодишен план за развитие. В ход е и подготовката за нова мултифункционална зала.

Инициативата "Европейска столица на културата" е една от ключовите дейности на Европейския съюз в културната сфера. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности и да се насърчи взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани. Градът, който спечели титлата "Европейска столица на културата", в продължение на една година изпълнява културна програма, която има европейско измерение, съвместима е с националната културна стратегия или с политиките и с регионалните стратегии за културата.

С гласуваното решение се отменя Многогодишната програма за подкрепа на избрания за Европейска столица на културата български град, която беше одобрена през април 2015 г.

Автор: Светла Добрева

Източник: gradat.bg

Още по темата:
Кабинетът отпусна първия транш от 7 млн. лв. за Пловдив - Европейска столица на културата 2019