Многофункционален комплекс с жилища, офиси и хотел ще се издигне върху бивша пивоварна фабрика в Пловдив

"Каменица" АД продаде 30,5 дка терен на инвеститори, строителството се очаква да започне през 2018 г.


На 29 август 2017 г. бе сключен окончателен договор за продажбата на терен на "Каменица" АД в град Пловдив с площ 30,5 дка (30 500 кв. м). Купувачи и инвеститори в бъдещия проект са фирмите "Си Инвестмънт" АД (част от "Сиенит холдинг" ) и "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД на предприемача Георги Тотев. Сделката е осъществена с посредничеството на една от най-големите консултантски компании за бизнес имоти − Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България. Това се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на "Каменица".

Предвижда се върху продадения терен (бившата пивоварна фабрика) да се издигне модерен комплекс, включващ съвременни офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и обширно парково пространство. Изграждането ще протече поетапно, като се предвижда целият проект да бъде окончателно завършен през 2023 г. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на проекта. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.

Визуализация на новия проект, предоставена от пресцентъра на "Каменица".

Проектът на инвеститорите ще носи емблематичното име "Каменица" като символ на това, че първата бира на България винаги е задавала стандартите и винаги е била "в крак с времето". Главен проектант ще бъде Stephen George Architects, а основна финансираща институция е Уникредит Булбанк. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити над 500 нови работни места.

"Процесът по избор на инвеститор продължи повече от две години. Търсехме добросъвестен стопанин и достоен съсед, който да развие терена с отношение и ясна визия за бъдещето на града. В избраните инвеститори видяхме желанието за разгръщане на пълния потенциал на имота, стремеж за предоставяне на съвременни и модерни решения, както и готовност да реализират концепция, която да е най-благоприятна за пловдивчани и бъдещия облик на града. Вярваме, че заедно с "Пивоварница Каменица" новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града", заяви Димо Димов, генерален директор на "Каменица" АД.

"Сделката беше съпроводена от изключително тежък процес по подбор на нови инвеститори и строги критерии, поставени от собствениците на имота - "Каменица" АД. Вярваме, че районът ще се развие по най-благоприятния начин за пловдивчани, като същевременно ще запази връзката между историята и бъдещето на тази част на града", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в Cushman & Wakefield Forton.

Очаква се строителството на "Пивоварница Каменица" да започне през септември тази година.

"Каменица" АД запазва собствеността върху 3500 кв. м в съседство, върху които ще бъде изграден мултифункционалният комплекс "Пивоварница Каменица". В него ще има малка пивоварна за крафт бира, ресторант, магазини. Строителството ще започне през септември и се очаква да приключи през 2018 г. В изграждането му ще бъдат вложени около 2 милиона евро и ще бъдат разкрити около 50 нови работни места.

За "Си Инвестмънт" АД:

"Си Инвестмънт" АД е част от "Сиенит холдинг" АД – доказана българска компания в сферата на строителството и инвестициите. Дружеството е сред водещите строителни предприемачи и ключов изпълнител на българския строителен пазар, благодарение на дългогодишния си опит в изграждането на мащабни промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни, търговски, ваканционни и жилищни обекти.

За "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД:

"ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД е част от групата компании, собственост на Георги Тотев, познато и наложено име в изграждането и менажирането на хотелски комплекси, първокласни офис площи, жилищни сгради, както и в развитието на ИТ проекти. Един от последните реализирани проекти на групата е Lime Tree, която е сред финалистите в категория "Офис сграда на годината" – 2016 г.

Източник: Градът.бг

Коментари